Циклене на паркет

Цикленето и шлайфането на паркета или дюшамето е услуга,която се извършва с професионални машини, процедурата е максимално обезпрашена.

Машините са съвременни и имат торби който обират прахта. Слад като се изцикли и изшлайфа паркета е готов за нанасяне на лак.

Цикленето на паркета премахва стария лак и иглажда неравностите по паркета докато се стигне до естествения цвят на дървото.

Фугирането на паркеат е услуга,която се извърша ,когато има фуги между паркетините. Фугирането се извършва със смола и финни трици от дървото.Има и случаи,когато се прави притягане с цел затягане и обиране на фугите по паркета.

Монтаж на трислоен паркет

През последните години се наложи една интересна алтернатива в дървения под, която съчетава излъчването на естественото дърво и предимствата на ламината.

Става дума за трислойния паркет. Изработва се от 3 слоя дървесина,които имат различни функции по отношение на здравината на настилката.

Трислойният паркет е фабрично лакиран или омаслен.Лаковото покритие е седемслойно,екологично чисто и предпазва паркета от UV лъчи.Защитава също така от драскотини и запазва естествения цвят на дървото.

Масленото покритие е на база водна основа и осигурява защита срещу ултравиолетови лъчи.И двете финиш покрития са с висока износоустойчивост и лесна поддръжка.

Отделните слоеве,образуващи една дъска са залепени на кръст. Това стабилизира дъските и значително ограничава податливостта им на промени в размерите и формата при смяна на температурата и влажността в помещенията.Съвременните клик ситеми изключително улесняват и ускоряват процеса на монтаж на паркетите.

Монтаж на ламиниран паркет

Ламинираната подова настилка се полага плаващо.

Тя не трябва да се залепва или заковава върху основата или да се фиксира по друг начин.

Тъй като дървото се разширява, в зависимост от големината на помещението, да се оставят 10-12 мм разстояние между панелите и стените или други стационарни елементи ( тръбите на парно, касите на врати). Най-подходяща температура за монтаж са 18-20°С в помещението. Относителната влажност на въздуха да бъде 50-70%. Основата да е абсолютно равна, стабилна, суха, чиста и твърда. Неравности на пода с повече от 3 мм следва да се шлайфат или шпакловат.

Влагата се изолира, като първо се поставя полиетиленово фолио с дебелина 0,2 мм.За изолация срещу ударен шум се използва специална дунапренова подложка. Ивиците се полагат в същата посока както панелите. Панелите да се полагат надлъжно спрямо основния източник на светлина.

Между отделните помещения и в помещения с дължина или ширина повече от 8 м, трябва да се оставят преходни хлабини за компенсиране разширяването.